Symptomer og utredning

Symptomer

 • Kul eller hevelse i brystet
 • Kul eller hevelse i armhulen
 • Inndragning eller søk i huden på brystene
 • Brystvorte som trekker seg innover eller peker i annen retning enn det som er vanlig
 • Rødhet eller annen fargeendring av hud på brystene
 • Utslettliknende forandringer av hud på bryster eller brystvorter
 • Hudfortykkelse eller appelsinhud
 • Uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten
 • Fra overgangsalder, nylig oppstått smerte i brystene

Også menn kan få brystkreft. Symptomer og behandling er liknende som hos kvinner. 

Bli kjent med brystene dine

Å bli kjent med egne bryst øker sjansen for å oppdage eventuell brystkreft tidlig. Ved å kjenne brystene dine, hvordan de ser ut og hvordan de kjennes ut, kan det være lettere å skille mellom naturlige endringer og endringer som bør undersøkes nærmere av en lege. 

Det er ikke vitenskapelig bevist at regelmessig, systematisk selvundersøkelse forbedrer overlevelse ved brystkreft, men det ansees viktig å være generelt oppmerksom på kroppen sin for å kjenne endringer som oppstår. 

Brystene vil endre seg gjennom hele livet. De vil også endre seg gjennom menstruasjonssyklusen og med alderen. Derfor bør man i menstruerende alder kjenne på brystene ved samme tidspunkt i syklusen, gjerne dagen etter avsluttet menstruasjon.  

Utredning ved mistanke om brystkreft

Dersom det er begrunnet mistanke om brystkreft, skal fastlegen henvise deg til spesialisthelsetjenesten og pakkeforløp for brystkreft for utredning.

Utredningen er vanligvis ferdig innen 14 dager. Fra 1. januar 2015 ble pakkeforløpet for brystkreft igangsatt. Dette beskriver forventet tidsbruk for de ulike delene av forløpet, og skal bidra til å skape mer forutsigbarhet og trygghet for dem som utredes.

Det er skrevet et eget informasjonsskriv til pasienter som tas inn i pakkeforløpet for utredning ved mistanke om brystkreft.

Trippeldiagnostikk

Ved mistanke om brystkreft gjennomføres det gjerne en trippeldiagnostikk. Dette innebærer klinisk undersøkelse, mammografi og/eller ultralydundersøkelse av brystet og nålbiopsi. 

 1. Klinisk undersøkelse: Legen gjør en generell undersøkelse med spesielt fokus på bryst, armhule og halsregionen.
 2. Mammografi og/eller ultralyd: Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene som kan påvise en kreftsvulst. Undersøkelsen kan også påvise svulster som er for små til å kjennes med hendene. Selve billedtakingen tar cirka fem minutter. Under undersøkelsen kler du av deg på overkroppen og står foran et røntgenapparat. Brystet plasseres i røntgenapparatet og komprimeres mellom to plater. Dette kan være litt ubehagelig, men det varer bare i noen sekunder og er helt nødvendig for å gi god bildekvalitet og lav stråledose til brystet.
  Ultralyd er et supplement til mammografi. Dette er en avansert billedundersøkelse, spesielt aktuell hos kvinner med tett brystkjertelvev, som oftest kvinner under 35 år. 
 3. Celleprøve (nålebiopsi): En nål stikkes gjennom huden, inn i svulsten. Dette kan gjøres med en tynn (finnålsaspirasjonscytologi) eller grov (sylinderbiopsi) nål. Prøven tas for å kartlegge om svulsten består av godartede eller ondartede celler. 

I noen tilfeller kan flere undersøkelser kan være nødvendig. Dette får du informasjon om underveis. 

Ved sykehuset du henvises til skal det være en forløpskoordinator du kan kontakte dersom du har praktiske spørsmål om utredningen. 

Mer informasjon om brystkreft?


(Kilder: Helsedirektoratet og Kreftforeningen)